|
Eвропейските наследници на свещената Римска империя са на път да повторят всички грешки на великите си предшественици. В началото римляните се стараели да живеят в мир със съседите си, поднасяйки им подаръци и привличайки ги на служба. От тях се формирали помощни войски, командвани от местните вождове. Покровителствайки "приятелите си"/правителствата и местните парламенти/, Рим започвал да играе ролята на арбитър в споровете им, намесвайки се във взаимоотношенията между племената/различните парламентарни групи/, а също и във вътрешните им работи. Граничните царства и племена постепенно попадали под все по-голяма зависимост от Рим/ЕС/. Римските /европейските/ търговци, наблюдатели и съветници прониквали във всички сфери и на определен етап държавиците били лишавани от остатъците на суверинитета си и превръщани в римски провинции. В наши дни властниците на Стария континент високомерно вървят по древния коловоз, зле научили уроците на историята.Днес на новите варвари /новоприетите страни членки на ЕС/налагат,
Pax Romana, "римски мир", т.е. неравностойно присъединяване на слабия към великата империя. Новите поданици наистина получавали правото да казват: Сivus romanus sum /"Аз съм римски гражданин"/или /аз съм европейски гражданин/, но с това далеч не ставали пълноправни римляни /граждани на европейския съюз/- привилегия, запазена изключително за квиритите, потомци на старите граждани на Рим. Новите не-съвсем римляни имали напълно равностойния дълг да пълнят хазната на империята, но правата им във всяко друго отношение спокойно можели да бъдат ограничавани. Като клиенти на патрона си те му дължали преданост, изразена най-вече в парична форма.
Привилегированият жител на империята /на стария ЕС/ трудно се хваща за работа, защото хлябът и зрелищата му са гарантирани. Пък и трудът му е вече много скъп, за да го търсят за работа. Срещу надницата на един стар римлянин за час новият не-латински гражданин на империята бъхти цял ден. Пък и няма никакви права, така че, докато се труди, можеш просто за удоволствие да го нашамариш малко, да не му платиш, и въобще да се държиш с него също като истински господар. Клиентите-варвари били толкова евтина работна ръка, че дори безработни и преживяващи само на държавни помощи римляни ги наемали да им чистят и слугуват. По време на римския мир именно варварите се превърнали в главната работна сила на Рим /и стария съюз от европейски държави/.
Народните трибуни от времето на братя Гракхи са защитавали бедните от произвола на едрите поземлени собственици. Днешните народни избранници обслужват интересите на съвременните ерзац патриции.
Развития капитализъм ни превърна в маймуни. Стига! Не, разглезените от нашето послушание олигарси, правителства, депутати, ще преобразят живота ни към по добро, а организираната сила на ограбените труженици на наемния труд.
|